Toekomstgerichte overtuigingen

Er zijn twee groepen overtuigingen. De overtuigingen die iemand op zichzelf of op zijn vroegere en huidige situatie kan plakken en de overtuigingen die op een toekomstige situatie slaan.

De eerste groep is terug te vinden in uitspraken als: ‘ik ben ervan overtuigd dat ik van mijn partner houd’, of ‘ik ben ervan overtuigd dat ik mezelf toen was’, enz.

Het is de vraag of je deze overtuigingen moet gebruiken, ze halen immers je alertheid weg. Want, als je ergens van overtuigd bent, dan denk je er niet meer over na. Waarom zou je. Je weet het immers al.

Toch zijn het niet deze overtuigingen die jou uit evenwicht brengen. Dat is de tweede groep. De toekomstgerichte overtuigingen. Dan klinkt het als: ‘ik ben ervan overtuigd dat we altijd bij elkaar blijven’, of ‘ik blijf altijd mezelf’, of ‘die komt wel terug’, of ‘daar kunt u nog jaren in rijden’ of ‘mij kan niets meer gebeuren’.
De stelligheid waar het mee uitgesproken wordt en het feit dat het over iets in de toekomst gaat, is de beste aanwijzing van het zeker weten.
Het heeft iets fascinerends wanneer je naar mensen luistert met de wetenschap dat zij niet in de toekomst kunnen kijken en je hoort hen vervolgens een toekomstgerichte overtuiging uitspreken.
Dat gaat wel door. Dat komt wel goed. Dat doet hij wel, en vele, vele anderen zijn dagelijks te horen.

De leiders

Ze kunnen sterk overkomen, de leiders met toekomstgerichte overtuigingen. Krachtig, zelfverzekerd, zelfs authentiek.
Op het moment dat iemand een toekomstgerichte overtuiging uitspreekt, dan hoor je, als je goed luistert iets meer stemverheffing. De uitspraken worden benadrukt. Soms hoor je de woorden ‘zeker weten’. Armbewegingen bij: ‘dat doet die nooit. Zo kan het niet gaan, dat lukt ‘m nooit’.
Woorden en zinnen die een invulling van een toekomstige situatie beschrijven met daarbij het zeker weten.

Ik weet het niet

Dan lijkt ‘ik weet het niet’, als het over de toekomst gaat, lang niet zo sterk. Terwijl dit het enige reële antwoord is.
Een man of vrouw met veel toekomstgerichte overtuigingen kan nog wel eens sterk overkomen. Waar de een hoopt, twijfelt, of zich zorgen maakt, kan de inbreng van de ander de toekomstgerichte overtuiging zijn. ‘Het komt wel goed. Het gaat wel door’.

Niemand die zich realiseert dat je dit niet kunt weten. Maar het is wel prettig om te horen dat het wel goed komt. Want je weet het nooit. Misschien dat die ander het op de een of andere manier toch weet. Misschien heeft die een gave die jij mist. In het verleden had hij het ook dikwijls bij het rechte eind.
Geruststelling kan zelfs het gevolg zijn, want hij heeft gezegd dat het goed komt. Scènes die zich elke dag afspelen in een wereld die maar doordraait. Een universeel gedachtepatroon.

En dan komt het goed, of dan gaat het door en dan volgt de reactie. ‘Heb ik het je niet gezegd? Nou?’
De boodschap die je daarachter kunt horen is ‘luister nu maar naar mij’. Dat is dan ook precies wat er gebeurt. Hij lijkt een goede leider.
De realiteit zegt, dat de man of vrouw die het allemaal al wist, een gok heeft genomen. Onbewust, zich niet bewust van de begrenzing van zijn of haar denken. Maar de gok is goed uitgevallen. De status wordt verhoogd. Er wordt meer naar hem of haar geluisterd. Als meteorieten schieten ze omhoog. Totdat ook zij misgokken. De natuur doet z‟n werk.

Wat is de prijs van toekomstgerichte overtuigingen?

Verwachtingen. Wat de mens zoekt is zekerheid voor de toekomst, terwijl de natuurwetten zeggen dat dit niet kan. Hiermee proberen we ons territorium te vergroten. Nu is niet genoeg, we willen meer en daar is veel van ons denken en handelen op gericht. We steken er veel energie in.

Een leider

Een leider die zegt dat het goed komt, dat we zullen winnen. Een leider die een mooie toekomst voorhoudt. Het lijkt toch beter dan de leider die het ook niet weet. Gewoon omdat zij of hij het niet kan weten. Inschatten, dat kan wel. Maar weten? Ook een leider is een gewoon mens. Met kwaliteiten en net als ieder mens met beperkingen. En een van die beperkingen is dat je als mens niet kunt weten wat er in de toekomst gaat gebeuren.