Iedereen. Dus ook jij. Deze komen in meer of mindere mate naar boven wanneer je met anderen communiceert. De ene keer loopt de communicatie naar behoren, maar het gebeurt ook dat je op onbegrip en/of terughoudendheid stuit bij jezelf of bij de ander. Is dat het geval, dan ben je waarschijnlijk in gesprek met iemand die één of meerdere tegengestelde behoeften heeft.

Nu ben jij je daar niet bewust van, omdat deze behoeften nog verborgen zijn en daardoor onbekend. Wanneer je er wel bekend mee bent, dan snap je ook waarom jouw gesprekspartner zo anders kan reageren dan jij zou doen.

Is jouw gesprekspartner belangrijk genoeg, dan heb je nu de mogelijkheid om op de ander af te stemmen. Dat afstemmen hoeft met deze kennis geen probleem te zijn omdat iedereen, dus jij ook, beide tegengestelde behoeften in zich heeft. Het gebruik ervan verschilt echter van mens tot mens en juist dat tegengesteld gebruik kan voor veel miscommunicatie en problemen zorgen.

Deze kennis biedt in ieder geval iets extra’s, in de vorm van afstemmen op de behoefte van de ander. Ingewikkeld? Nee hoor, want iedere behoefte heeft een tegengestelde behoefte en ook die heb je in je. Het enige is dat die meer verborgen is en daardoor niet, of in mindere mate door jou wordt gebruikt. Gebruik je dan een truc om de ander te bereiken om iets gedaan te krijgen, is een veel gestelde vraag. Nee, want het enige wat je doet is de ander in zijn waarde laten. Wanneer jullie beiden van dezelfde behoeften gebruik maken, dan is er geen vuiltje aan de lucht. De communicatie loopt goed en dat is de bedoeling.