Gedachtenanalyse voor persoonlijke ontwikkeling

Je leert jezelf meer bewust denken, met het besef wat je wel en wat je niet kunt weten en welke (oude) gedachten nog bij je passen.

Misschien ben je stug en dat doe je met gedachten. Dikwijls zijn dit oude gedachten.

Misschien ben je onzeker, jaloers, een piekeraar, of je maakt je te druk om allerlei zaken. Dit, en nog veel meer doe je met gedachten.

Welke gedachten dit zijn ga je zelf ontdekken. Tussen al die gedachten die je hebt leer je te gaan letten op zes soorten kerngedachten. Elke keer als je zo’n gedachte bij jezelf hoort, stop je even met denken en ga je nadenken.

Het is een ontdekkingsreis, die je voert langs vele gedachten. Je gaat de kerngedachten herkennen die je hebben gevormd tot wat je nu bent. Kerngedachten die ervoor zorgen dat je veel denkt. Kortom alle gedachten die invloed op je hebben en daarmee op je reacties, je gedrag en je beleving.

Het positieve effect merk je al meteen als je met de eerste van de zes kerngedachten begint, de niet te beantwoorden vragen.

In plaats van je, zoals je eerst deed, je druk maken, piekeren, om iets wat gedachten oproept, stop je dat denkproces al gelijk. Met de nadruk op dat denkproces. Want er zijn vele denkprocessen die op gang worden gezet door een niet te beantwoorden vraag.

Daarmee wordt ook het proces beschreven

Met de kennis en de methodieken kan iedereen dit zelf doen. Op elke plek, op elke tijd.

Met het bewust bezig zijn met je eigen gedachten laat je het verleden achter je, want in plaats bezig te zijn met een herbeleving, de herinnering zo ervaren dat deze je leven van nu nog beïnvloedt, kijk je terug en ga je leren van elke herinnering waar je last van hebt. Het zijn juist deze herinneringen die je tegen kunnen houden om jezelf verder te ontwikkelen. Je richt je op het verleden, omdat je daarvan kunt leren en om het daarmee af te sluiten. Herinneringen geef je een plaats. En je richt je meer op het nu en op de toekomst.

Het nu, omdat je daar kunnen voelen en omdat dit de werkelijkheid is. Op de toekomst door mogelijkheden te bedenken.

Elke gedachte die je herkent als een van de zes soorten gedachten en die je bijstelt betekent een kleine verandering en een verbetering van je manier van denken. Het is een persoonlijke ontwikkeling die tot de kern gaat. Daarom is het een proces.