1. Trainingsmateriaal: persoonlijke online communicatieprofiel.

Hierdoor worden jouw communicatoepatronen zichtbaar gemaakt en maak je kennis met de tegengestelde communicatiepatronen.

2. Handleiding en trainingtraject.

In de handleiding wordt in zes onderdelen de tegensgestelde patronen uitgelegd met voorbeelden.

3. Het leren herkennen van de patronen begint door met deze kennis in de privésituatie te beginnen, door te denken aan de mensen die je goed kent of gekend hebt. Hierbij heb je de mogelijkheid door herinneringen van iemand welk gedrag je ziet, hoe iemand reageert in bepaalde situaties en hoor je de wijze van communiceren. Soms net als jij, en herken je jezelf in dat deel. Op een ander onderdeel is dit juist niet het geval en hoor of zie je iets wat je van jezelf niet kent. Daar zit dan ook meestal een oorzaak van elkaar niet begrijpen en miscommunicatie.

4. Het gaat om de samenwerking met collega’s, leidinggevende en als dat van toepassing is ook om de omgang met klanten. Tot slot kan je ook met deze kennis naar een team of groep luisteren en kijken. Misschien ontdek je dat  bepaalde patronen een overheersend karakter hebben en merk je de effecten.

5. Via de mensen in jouw privéleven naar de werksituatie heb je telkens de mogelijkheid om even op een ander af te stemmen als je merkt dat je de ander op dat moment niet bereikt. Zo bouw je een nieuwe vaardigheid op. De school bestaat uit de mensen waar je contact mee hebt.