Communicatiepatronen

Met de kennis leer je meer van jouw persoonlijke behoeften en daarmee van de invalshoeken die jij in de communicatie gebruikt. Dan worden de overeenkomsten en de verschillen van de behoeften zichtbaar en daarmee de verschillende invalshoeken.

 

De verborgen behoeften worden ze genoemd

Verborgen, omdat ze zonder deze kennis niet worden herkend. Ze zijn bij een ieder aanwezig en vormen één van de facetten die ieder mens zo uniek maakt.

Wanneer iemand een eigen behoefte bij een ander herkent, dan is dat dikwijls een klikverhaal. In feite herkent iemand dan een deel van zichzelf. Wanneer iemand de eigen behoefte niet bij de ander herkent en een tegengestelde behoefte tegenkomt, dan kan dit de oorzaak zijn van terughoudendheid en miscommunicatie.

Het gaat om zes paar verschillende behoeften

Ieder mens heeft per paar beide behoeften in zich. Het is de mate waarin een behoefte aanwezig is die het verschil maakt tussen mensen.

Het verschil van positie. De verschillen kunnen voor ruis in de communicatie zorgen, want ook al doet iemand nog zo z’n best, het is de ontvanger die bepaalt. Heeft de ontvanger, een collega, ander, een tegengestelde behoefte, dan bereik je deze moeilijk of niet.

Wanneer je contact hebt met iemand, ook al is het maar even, dan kun je wat vragen, zeggen, uitleggen, vertellen, met meer kans dat het ook overkomt. Daarmee heb je een extra vaardigheid als deskundige. Die momenten kun je zelf creëren, door bij de ander de behoefte te herkennen die voor hem of haar belangrijk is en daar op in te gaan.